Saturday, April 28, 2012

Buah Zuriat / Buah Adam Hawa / Buah Doum

Berita baik untuk pasangan suami isteri yang ingin menimang cahaya mata.


Di bawah ini ada sejenis buah herba dari tanah arab, buah ini dipercayai dapat membantu masalah kesuburan lelaki dan wanita. Malah ia kemujarabannya telah terbukti, Alhamdulillah.. Allah jua yang memberi bekas berdasarkan kehendakNya di atas usaha hambaNya..
Buah Zuriat / Buah Adam Hawa / Buah Doum

Inilah rupa Buah Zuriat / Buah Adam Hawa / Buah Doum tu, rupanya macam buah kurma, anggaran saiznya sebesar buah kedondong / buah penang / buah ciku, tapi lebih keras dari kulit kelapa


Cara Guna?


saya ajar cara yang mudah sahaja, untuk memudahkan bakal ibu dan ayah
Alatan yang diperlukan :



a) Parang
b) Anak Lesung
c) Papan Landas

d) Surat khabar lama
e) Periuk
d) 2 biji buah zuriat ( di gambar bawah ini hanya sebiji saya gunakan sebagai contoh )



Kaedah :

~ Mula2 potong sekeliling buah tu membentuk garisan membulat


~ Masukkan mata parang ke dalam rekahan yang dibentuk tadi
~ Ambil anak lesung, ketuk di atas parang hingga terbelah dua


~ Buah Zuriat yang telah dibuka mengunakan parang dan anak lesung


~ kelihatan isi rung dalam buah zuriat ini


~ isi rung yang warna coklat cair
~ agak berbulu dan keras



~ potong isi rung kepada 2 belah atau 4 belah


~ kelihatan isi di dalam isi rung berwarna putih seakan-akan isi kelapa


~ rebus isi ini dalam periuk


~ rebus sehingga air itu bertukar warna coklat merah seakan-akan air teh





*************************************
Cara Minum :

~ Air rebusan ini hendaklah diminum oleh suami isteri
~ Hendaklah Baca 










dan 



Surah Imran, Ayat 38, Sebanyak 3x

“RABBI HABLEE MINLADUNKA ZURIATUN TOIYIBBAN INNAKA SAMEE U-DOA”.

 Maksud Ayat: 

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.”


~ Air ini hendaklah diminum selama 44 hari atau sehingga hamil    
~ Air rebusan ni boleh minum berkali-kali
~ Air rebusan ini boleh diminum bila-bila masa
~ Air rebusan ini boleh ditopup, namun, pastikan air rebusan ni berada di bahagian atas, manakala air yang  ditopup itu di bahagian bawah
~ Buah ini berserta airnya boleh direbus berkali-kali sehingga air tersebut bertukar menjadi putih. kemudian ditukar dengan buah yang baru






Macam mana nak dapatkan?
Boleh order dengan saya ( ready stock )


Bilangan order?
Sepasang ( 2 biji ) untuk satu pembelian

Harga?SMS atau call untuk dapatkan harga OFFER SEKARANG ~ +6019-434 4930

Nak bayar camne?


Melalui Account MAYBANK & CIMB :
SMS atau call untuk dapatkan maklumat lanjut ~ +6019-434 4930


* Penghantaran dibuat setelah pembayaran diterima
* Selepas membuat pembayaran, sila maklumkan maklumat diri anda seperti :
  • Nama
  • Alamat
  • No Telefon
  • Jumlah bayaran
  • Face Book Id ( jika ada )
  • Alamat Email
Penghantaran cmne?
Melalui Pos Laju 


Tempoh Penghantaran?
1-3 hari berkerja ( Semenanjung )
2-5 hari berkerja ( Sabah, Serawak & Labuan )



Hubungi :
Email : lynx_5210_313@yahoo.com.my
Tel No : +6019-434 4930



Lain2 :
Sedia menerima permintaan dari Negara Brunei Darussalam, Singapura atau Indonesia, sementara stok masih ada



ORIGINAL CREATED BY MRS MUHAMMAD ON 28 APRIL 2012



Friday, February 17, 2012

Komik 2nd Hand Nak Jual

Komik & Buku ni saya nak jual, sebab dah ada 2 salinan

1) Harry Potter dengan Azimat Maut

Harga Jual : RM28 
Harga asal : RM39.90
Sebab Jual : ada 2 buah & tertumpah air
Condition : 80% OK



2) Detektif conan Vol 69 

Harga Jual : RM4.00
Harga Beli : RM4.90
Sebab Jual : Ada 2 buah

Kualiti : 99% OK

3) Dik Cerdas ~ 2nd Hand, Vol 43 & Vol 37

Harga Jual : RM4.00
Harga Beli : RM4.90
Sebab Jual : Ada 2 buah

kualiti 97% OK

4) Juara2 kembar 

Hrga Jual : RM1.80/pc
Harga Beli : RM3.00
Sebab Jual : ada 2 salinan

kualiti 89~97% OK

5) Personal Justice, Ramlee Awang Murshid ~ 1st hand

Harga Jual : RM14.00
Harga beli : RM15.00
sebab : dah ada ADAM

kualiti 100% OK, masih berbalut
 

6) Utopia High ( Versi english )


Harga Jual : RM5.00
Harga Beli : RM7.50
Sebab : salah beli
Kualiti : 95% OK





Untuk Maklumat, Sila call Saya 0194344930

Thursday, February 9, 2012

Almari Buruk..


ALMARI BURUK


Ni ha, segala koleksi komik saya semenjak sekolah rendah hingga ke hari ini..

Jom kita zoom lebih jelas..

Novel Penyiasat Siri Salma, Siri Hadi, 3 Penyiasat, 5 penyiasat, 7 Penyiasat dan 5 sekawan..

Ibu saya sering membelikan buku2 ni masa saya sekolah rendah dulu.. Kalau ada buku baru, saya sanggup bersengkang mata semata2 nak menghabiskannya.. bertemankan segayung air ( untuk cuci mata ) dan sepeket asam masin berserta limau purut di belah tengah.. sambil membaca, sambil makan asam masin yang diselitkan kat tengah2 limau purut tu.. memang syokkk.... 

Juara-Juara Kembar ni pulak saya selalu tukar2 baca keluaran terbaru dengan abang2 saya.. Ketika tu dorang mengumpul komik kungfu Hong Kong yang dah alih bahasa seperti Alam Pewira, Pedang Setiawan, Dewata Raya, Senjata Misteri, Raja Rimba dan Pendekar Penembak Helang.. masing2 sorokkan di bawah katil, sebab kalau kantoi dengan ayah, sure kena bakar..  

Tapi yang kat bawah ni bukan koleksi asal saya, sebab yang asal sudah hilang, hanya ada beberapa helai sahaja.. Yang ni saya beli terpakai, tapi memang puas hati sangat2, sebab saya dah lama mengidam nak kumpul semula.. dan kualitinya masih bagus.. Mamat Melayu Suparjo dari forum lowyatt garage sales ni sanggup menanggung kos penghantaran sebanyak RM30.00 walaupun saya tidak minta.. Urusannya pun mudah.. Terima Kasih, Mamat Melayu Suparjo.

Juara-Juara Kembar





































Mutiara Naga
Mutiara Naga ni saya beli 3rd hand, malangnya ada 2-3 buah muka surat dalamnya sudah terkoyak & lekang, kualitinya tidak sempurna dan koleksinya tidak lengkap. Penjualnya, Taiko Melayu dari Mudah.Com terlalu mendesak dan saya tidak sempat untuk berfikir lama dan membuat servery di tempat lain. Urusannya hanya melalui telefon semasa saya di kampung Mr Hubby kerana Bapa Mertua meninggal dunia. Terus-terus mendesak saya walaupun ketika itu saya sudah maklumkan padanya Bapa Mertua saya sudah meninggal dunia ( sungguh tak sopan dan bersimpati, langsung tidak mengucap takziah ). Al-Fatihah untuk arwah Bapa Mertua saya, Hashan Bin Ali.


Saya akan mengantikan buku yang rosak tu dengan yang baru serta melengkapkan koleksi ini nanti.. 

Abang saya jugak la yang meracun saya mengadap komik Mutiara Naga ni berserta Komik Misteri Naga.. Saya ketika itu pula mengumpul komik Sailormoon yang sama2 popular. Namun, koleksi Sailormoon saya juga dibakar.... Sungguh kejam dunia ini... Saya sanggup berlapar demi mengumpul duit untuk beli komik2 tu tau..

 Dalam masa yang sama, saya terfollow Komik Penyiasat Remaja ni ha... Ni pun saya beli 2nd hand, kerana koleksi saya telah hilang semasa berpindah randah. Kualitinya masih elok & bukunya tidak koyak.. Harganya pun murah.. Mamat Melayu @Suparjo punya koleksi jugakk.. amat terkilan kerana koleksinya tidak lengkap, saya terlewat sedikit, satu set lengkap Komik Penyiasat Remaja dia punya ni dah ada orang lain sapu...

Penyiasat Remaja


Nekomajin, Cowa & Dr Slump
Komik Dr Slump ni sebahagian besarnya saya beli di Syarikat Penerbitan Solai, Petaling Jaya, Hanya beberapa buah sahaja saya beli secara online di Forum Lowyatt juga. Saya sanggup mengambil cuti sehari, naik bas turun bas, menapak sejauh 2KM kerana Syarikat tersebut tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan alamat tepat.. Bagi sesiapa yang menghadapi kesukaran yang sama, Syarikat itu berada di belakang Balai Bomba Petaling Jaya. Alamat di belakang komik2 keluaran syarikat ini, agak mengelirukan.

Cowa dan Nikomajin tu, saya beli di kedai buku, Lumut.

Detektif Conan ni saya mula jinak2 membaca semasa kami sekeluarga pindah ke Labuan, kat sana, nak dapatkan buku Juara2 Kembar, Sailormoon dan Penyiasat Remaja sangat susah.. Detektif Conan lebih mudah didapati, maka ini la pengubat jiwa saya.. Sehingga kini saya masih mengikuti siri Detektif Conan ni walau ada beberapa yang tertinggal..

Koleksi asal saya semuanya telah dirembat oleh rakan serumah. Dia pindah, sekali semua komik2 saya dia hangkut.. Orang macam ni pon ada ke? Maka, saya dengan gigihnya menlayari internet membeli yang terpakai..
Koleksi detektif Conan

Alhamdulillah, akhirnya saya dapat beli secara online ng Amoi Cina di  Forum Lowyat Garage Sales. kualiti 100% Ok, siap berbalut lagi.. Pengurusan dengan gadis cina ini mudah dan cepat, siap hantar ke tempat tinggal saya lagi tu. Harganya pun berpatutan dengan kualitinya.

Harry Potter
Saya mengikuti siri Harry Potter semenjak buku pertama hingga ke akhirnya. MPH atau My News.Com la selalunya saya serbu untuk dapatkannya.. Berhantu ni oooooiiii...selagi tak sampai ke muka surat terakhir, selagi itu saya tatap.. tak peduli perut keroncong, memerap sahaja di dalam bilik. lantak korang la nk g berjalan mana.. lantak la korang nak riuh rendah. Mujur ketika itu saya masih bujang, kalau tidak, mau kena ketuk ng Mr Hubby. Sering kali membaca, seolah2 tergambar dan terbayang suasana dunia Harry Potter itu di minda saya. Saya seolah2 berada di dalam dunia Harry Potter ni.. seperti saya dikelilingi watak2 dan babak2 di dalam buku itu.. selepas 2~3 hari, saya pulih semula.. punya la berhantu.. "Ada sihir kat buku ni.." Itulah ayat ruji dari abang ipar saya.. dengki la tu... hahaha..

Juga, saya akan dapatkan komik keluaran Gempak Starz ni.. Antaranya :

Le Gardenie
Lawak Kampus
143 Cinta
Utopia High
Maid Maiden
Komik Keluaran Gempak Starz
Koleksi lengkap novel karangan Ramlee Awang Mursyid
Dalam pada tu, saya juga mengumpul koleksi Ramlee Awang Mursyid. Satu-satunya novel penulis tempatan yang saya sudi tatap. Memeng betul2 best, ni pun berhantu jugak...

Saya mula kenal si budak nakal mata kerajang, kepala besar, Shin Chan ni semasa darjah dua.. kawan-kawan sekelas bawak buku ni ke sekolah.. Semasa cari2 buku komik terpakai, saya terjumpa ada orang nak let go, saya sambar je la walaupun bukan antara kegilaan saya.. Cukup kot koleksi ni, tak perlu tambah walau banyak sirinya yang " rompong ".

Ribuan penghargaan kepada Mr Hubby kerana mewakili saya menerima barangan ni dari Ah Seng, ahli Forum Lowyatt Garage sales di Dewan Perbandaran TTDI hari tu..

Dik Cerdas, Shin Chan

Ni pula koleksi lucu, sedih, gembira dan sebagainya berbentuk Islamic, di dunia arab dan di zaman Rasullulah. Juga ada kisah tentang malaikat dan bidadari keluaran Penerbitan Al Hidayah ( tak silap la ). Saya beli  di Syarikat Penerbitan Al Hidayah, Masjid India semasa sarat mengandungkan Muhammad Aidil Zafran 7 bulan.. Jutaan terima kasih pada Mr Hubby kerana sudi menumpangkan saya ke sana semasa Mr Hubby ke opis hari tu.. Antara buku yang saya gemar baca semasa sekolah menengah dulu.. Baru sekarang saya jadikan koleksi..


Koleksi Lucu, Sedih, Gembira dll

Antara buku motivasi dan panduan yang saya beli di pesta buku tahun 2011

Beberapa majalah yang saya beli untuk bahan bacaan tetamu yang datang ke rumah.. Antaranya Majalah Remaja dan Majalah Nona turut kelihatan Majalah Pengantin dan Pa & Ma.

Terselit jugak Koleksi Majalah Sirip dan Majalah Pancing Mr Hubby, jangan merungut ye sayang, nanti kita angkut semua koleksi sayang kat kampung tu, timbunkan kat Almari Buruk ni jugak...

Di bawah ni pulak, beberapa panduan dan pengetahuan yang saya print dari internet dan binding.. Mr Hubby jugak ada beri sumbangan di ruangan ini. Thanks, Sayang.

Komik Sains Ikhtiar Hidup

KOMIK SAINS IKHTIAR HIDUP.. adalah kegilaan terbaru Saya. Sangat padat dengan maklumat yang berguna.. yang boleh digunapakai semasa meneruskan kelangsungan hidup. Maklumat2 itu mudah dihadam kerana panduan dan faktanya digarap dalam bentuk komik serta sudut fakta yang ringkas.. Komik korea yang telah dialih bahasa dan diterbitkan dibawah pengurusan Gempak Straz jugakk..

***********************************************

Ada beberapa komik yang saya sedang pulun cari, sape2 yang ada, leh PM sy..

Ni senarainya :

Mutiara Naga  ( Vol 1,3,5,8,9,1~14,17,19,22~25)
Detektif Conan  ( 60,70 )
Penyiasat Remaja ( 1~7,10~12 )
Mara Ack Man
Sand Land  ( Saya baru terima hari ini, Hazwan dari kedah hantar melalui pos laju )
Pulau Ajaib ( Hazwan hantar jugak, dia pun dari Forum Lowyatt Garage Sales )
Pendekar Penembak Helang ( Koleksi Emas ) ( Full Set )
Sailormoon ( Full Set )
Misteri Naga ( Full Set )

***********************************************
Ada beberapa buah komik & novel yang saya nak let go, klik SINI untuk tengok harga..

Friday, February 3, 2012

i will come back soon!!!

Rasa bersalah pula pada diri sendiri, kerana sejak bersalin sehingga baby dah usia 3 bulan, masih belum berkesempatan mengupdate blog..

terlalu sibuk sehinggakan tak sempat nak berlama2 di depan PC. nak pulak si kecil Aidil Zafran tu BF, kerjanya nak berkepit je...

Insya Allah, tak lama lagi, sy akan mengupdate semuanya...

Syoh...syoh... penyakit M.. bersambus jauh2.!!

Friday, November 4, 2011

Menghitung Hari

Hari ni dah masuk minggu ke 38,

Tapi tanda2 untuk bersalin tu masih belum benar2 kelihatan

2 malam lepas perut rasa sakit yang amat sangat, sehingga terguling2 dan menangis2.. pinggang pun rasa nak patah.. Tapi paginya sehingga ke hari ini masih belum ada tanda2 lain kecuali sakit2 di pinggang. Juga Miss V kadang2 sedikit sengal & rasa macam nk terkoyak.

Ni sumbangan doa dimudahkan bersalin oleh Mummy danish http://wnik.blogspot.com/2011/10/doa-mudah-bersalin.html?showComment=1320384718969#c9169425876236354993

Friday, October 21, 2011

So Cute!!!!

Tarrraaa.... Cantik kan Baby Cot My Dear ni?
Credit 20

Saya sangat berkenan dengan Baby Cot ni walau ada sesetengah orang mengatakan Baby Cot ini tidak perlu. Alasan utama Saya adalah kerana memandangkan size katil yang sedia ada agak kecil untuk 3 orang dan Baby Cot ini boleh diubahsuai ketinggian lantainya untuk dijadikan sebagai Playpen

Apa perlunya Playpen?

Keperluan Playpen, apabila Baby sudah pandai merangkak atau sudah pandai bertatih, boleh la Baby diletakkan di dalam itu untuk mengelakkannya tawaf sekeliling rumah sambil mengemop dan menyapu lantai.

Di samping untuk tidak mendedahkan pada ancaman yang lain seperti masuk ke dalam tandas sendirian, mengutip benda-benda yang beracun serta terdedah kepada alatan yang tajam dan panas.

Siap dengan kelambu, tiada lagi masalah digigit nyamuk. 

Credit 20

Semenjak Baby Cot ini dipasang dan diletakkan bersebelahan katil, Saya dan Mr Hubby dijangkiti penyakit yang amat misteri. Setiap malam & setiap pagi, kami akan bergilir-gilir menyelak kelambu, menjenguk ke dalam Baby Cot ini sambil berlawan cakap bersendirian, seperti sudah ada insan di dalam itu yang boleh diajak bersembang..

Bahagian sisi boleh dibuka ~ memudahkan untuk mengambil Baby


Tambah lagi 20

Saya bernekad untuk mewariskan Baby Cot ni kepada adik-adik Baby Boy nanti ~ whoaa... lahir pun belum lagi, nak cakap pasal next babies pulak... hehehe.... Harapnya Baby Boy Saya tak buas sehingga menjahanamkan Baby Cot ni. 

Ni semasa proses pemasangan oleh Mr Hubby,
Saya jadi tukang tengok + pensebok je..

20 lagi tambahan Credit

Bakul beroda berkelambu yang boleh dibawa ke dalam kereta


Credit lagi 20
20 lagi Credit
Disediakan juga rak dibahgian sisi


Warna Baby Cot ini sepadan dengan warna bilik tidur Saya. Coraknya ziraffnya pula sepadan dengan corak tilam + bantal yang telah Saya beli awal-awal lagi


( Tambah lagi 20 Credit )

Semasa Saya dan Mr Hubby pergi tengok di Subang 2 minggu lepas, Ower tu buka dan tunjukkan isi kandungannya. Memang bahagian-bahagian di dalam Baby Cot ni masih berplastik. Kelambu dan rodanya pun masih dalam bungkusan plastik berseal. Tanpa berlengah lagi, terus Saya dan Mr Hubby rembat bawak balik.

Memang puas hati gilerr beli Baby Cot ni walaupun second hand. Condition still 100% OK, sebab owner lama dia beli, test pasang lepas tu simpan balik dalam kotak. 


Yang penting harganya sangat-sangat la memuaskan hati iaitu RM280 sahaja berbanding harga asal RM459..
20 Credit terakhir ~ banyaknya kredit, boleh redeem ke?

Alhamdulillah... Memang rezeki Baby Boy ni la.. Kan Allah dah beritahu, setiap anak dilahirkan dimuka bumi ini, disertakan bersama rezeki untuknya.. Semoga rezeki Baby Boy ini berpanjangan dan melimpah ruah... Amin Ya Rabbal Allamin..

p/s : Post ini sengaja Saya sisipkan untuk simpanan Saya, jauh sekali bermegah-megah..

Friday, October 14, 2011

Barang Baby

Bizi Bizi Bizi

Ambooooiiiii macam bizi sangat je mak buyung ni...

Ye, memang bizi sungguh...
Tak lama lagi nak sambut baby boy, banyak barang belum ada, nak kena survey sana, survey sini. tengok itu, tengok ini.. kalau boleh cabut kaki dan tangan ni, nak je suruh mereka terbang ke sana dan ke sini... ngggeeee... macam scary la plak bila fikir-fikir semula.. boleh bikin gempak 1 Malaysia..
Bizi mengambil order akar fatimah lagi, bizi menghantar order lagi tak masuk lagi kerja yang sedia ada di office sementelahan ketiadaan boss yang pergi honeymoon ke PARIS, maka Saya lah menjadi leader untuk sementara waktu ini.. Tanggung jawab besar tu, jadi apa-apa, mengadap muka boss la bila dia balik nanti..

Tak lupa, tugas hakiki, Suri Rumah & Isteri.. 


4' kitchen cabinet 72, RM328
* plate rack dah swap kepada shelf

Panasonic NR-BU343MS, RM1430

( Dua-dua barangan diatas ini, termasuk barang baby ke? )

Minggu lepas dah beli kabinet dapur dan peti ais baru. Kabinet dibeli kerana barang-barang dapur yang tidak tersusun dan tiada ruang untuk disimpan. Manakala peti ais pula kerana baby boy yang bakal lahir ni, sebab peti ais lama tak membeku & ruang beku terlalu kecil untuk menyimpan stock susu ibu nanti.. kesian baby boy ku nanti minum susu basi...
Minggu lepas jugak beli ni

Breast Feeding, Spectra 3, RM610
Semalam Mr Hubby beli online warmer ni
Avent Warmer + 125ml bottle, RM125

Minggu ni nak pergi tengok bedung baby morden, ala, yang macam gambar kat bawah ni ha...



RM16 ~ RM30, Best kan?
Mr Hubby la yang bekenan sangat..


Saya pula PALING bekenan yang ni

Playpen Mimi Dot Dot Flower, RM298

Tapi kilang dah stop pengeluarannya, jadi ingat nak ambik yang ini


Baby Cot Mimi DD 2585, RM353


Tapi malangnya tak ada stock, jadinya saya bakal rembat yang ini

Baby Cot My Dear, RM300

atau
Playpen Mimi PP9010, RM298
+
preloved metal stand mosquito
BabySecond , RM15


Costing kan untuk sambut baby ni?

Itu belum kira lagi
Monthly checkup RM90 ~ 200 / month
Susu Anmum Metana RM 33 / month
Nerogain RM42 / month

Scan 3D4D RM200
cost bersalin RM1200++ ( normal )
Jamu Mak Dara RM330
Pakej Urut RM150 ( 3 hari )
Pampers Baby RM50
Pampers Herba Avail RM120 ( 5 bungkus )
Beg baby RM15
 
Bra menyusu RM150
Pakaian baby RM300
( Baju, seluar, topi, barut, setoking,sarung tangan, peralatan mandi baby, cotton bud, minyak telon, ubat gamat,tilam bantal, selimut, napkin, lapik baby dsbg )

Tambah tolak mau cecah RM7~8K, fuyyyooooo banyyyakkk tu....

Orang dulu-dulu mana ada ni semua,

Besalin kt bidan je, tak payah nak pergi buat checkup, tak payah nak pergi scan 3D4D, tak payah minum anmum atau makan nerogain

Tak payah nak breast feed set la & warmer la, tak perlu buat stock susu. Tak payah nak playpen la, letak je kat lantai berlapikkan tilam / kain. Hidup je, sihat je, Ye tak? Tapi sekarang makin maju,
kehendak dan nafsu pun makin besar  seboleh-bolehnya semuanya hendak disediakan yang tebaik untuk anak-anak. Kebanyakkan ibu-ibu sudah bekerja, maka keperluan mengikut peredaran zaman. Harapnya pelaburan kami ini berbaloi dan boleh digunakan untuk anak-anak seterusnya. Cuma untuk anak akan datang, hanya tambah apa yang patut sahaja. Saya bernekad untuk menjaga barang-barang ini sebaik-baiknya..

Moral of the story : Balas la jasa ibu dan ayah... :)


Tungku bayi, RM15 ( 2 pcs )
Azlina Alwi


Ok, sekarang Saya nak follow up tuam baby ni, dah lama bayar tapi barang masih belum diterima lagi.
Choww dulu...